Téglákba vésett történelem

2019-02-25   |   by admin

A könyv tartalma:

Bognár Zalán - Téglákba vésett történelem

Letöltés Téglákba vésett történelem könyvet pdf, epub és mobi

Téglákba vésett történelem.pdf
Téglákba vésett történelem.epub
Téglákba vésett történelem.mobi


  • Kossuth Múzeum
  • Szépirodalom
  • 351 oldal
  • Kötés:
  • ISBN: 9789638317179
  • Cikkszám: 1058645
  • Nyelv: magyar hu-HU
  • Kiadás éve:

A könyv részletei Téglákba vésett történelem

Töltse le az ingyenes PDF Téglákba vésett történelem fájlt. Töltsön le több ezer ebook-ot, könyvet, regényt EPUB, MOBI formátumban, PDF-t ingyenesen és regisztráció nélkül a honlapunkon. Honlapunk egy ingyenes blog, amely lehetővé teszi ingyenes pdf-könyvek, digitális könyv letöltését, minden pdf-könyvet ingyenesen. Általában ez a könyv 10,00 EUR-t fizetett. Itt ingyenesen letöltheti ezt a könyvet PDF formátumban anélkül, hogy többet kellene költenie. A Téglákba vésett történelem PDF letöltéséhez ingyenesen kattintson az alábbi letöltési linkre.

Könyv Összegzés Téglákba vésett történelem (pdf, epub és mobi)

Téglákba vésett történelem leírása

„1945 május hóban a ceglédi fogolytáborban 130 000 fő tartózkodott”

A Honvédelmi Minisztérium 1946-os összefoglaló jelentéséből

„Én és mások is többször véstünk a fal tégláiba. Ki a nevét, vagy más motívumot, jelet. Gondoltuk, hogy valaki még elolvashatja. A jelek azt is sugallhatják, hogy búcsú a hazától, a családtól, a kedvestől, mert ha kivisznek az oroszok, lehet, hogy csak ez marad belőlünk, ami itt be van vésve.”  ( Gábor István egykori fogoly visszaemlékezéséből)

Cegléden volt a Kárpát-medence legnagyobb szovjet (hadi)fogolytábora. Minimum 200 000 rab fordult meg az egykori huszár- és páncélos laktanya épületeiben kialakított táborban, közülük legalább 5000 meghalt az embertelen körülmények miatt. A rabok fele-harmada civil személy volt. A foglyok feliratokat készítettek az épületek nyerstégla falaira, és a feliratok tekintélyes része megmaradt. A feliratok tömege egyedülálló kuriózum. A feliratokat üzenetként is felfoghatjuk az utókor számára. A feliratok a foglyok nevét, az időpontot, esetenként a lakhelyet tartalmazzák, de sokszor találunk utalást a fogságba esés körülményeire, a megjárt táborokra, az ellátásra, a foglyok reményeire, szenvedésére, társakra, életre, halálra. A falakon körülbelül 1500 felirat maradt meg, tekintélyes részük jó állapotban. A feliratokból kirajzolódik a fogolytáborok rendszere, a bennük zajló szomorú élet. A kötetben szereplő tanulmányok dokumentumokkal és visszaemlékezésekkel egészítik ki a tégla feliratokat, így válik teljesebbé a kép.

A kötet végén megtaláljuk a foglyok betűrendes és lakóhely szerinti névsorát és azok adatai, akik Cegléden haltak meg, és nevüket ismerjük.

A ceglédi (hadi)fogolytábor 2016 óta történelmi emlékhely.

Leave Your Comment