Sebek és szavak – Traumakultúra, traumairodalom

2019-08-21   |   by admin

A könyv tartalma:

Takács Miklós - Sebek és szavak - Traumakultúra, traumairodalom

Letöltés Sebek és szavak – Traumakultúra, traumairodalom könyvet pdf, epub és mobi

Sebek és szavak – Traumakultúra, traumairodalom.pdf
Sebek és szavak – Traumakultúra, traumairodalom.epub
Sebek és szavak – Traumakultúra, traumairodalom.mobi


  • Kalligram Könyvkiadó
  • Irodalom
  • 232 oldal
  • Kötés: puhatáblás, cérnafűzött
  • ISBN: 9789634680864
  • Cikkszám: 1068373
  • Nyelv: magyar hu-HU
  • Kiadás éve:

A könyv részletei Sebek és szavak – Traumakultúra, traumairodalom

Töltse le az ingyenes PDF Sebek és szavak – Traumakultúra, traumairodalom fájlt. Töltsön le több ezer ebook-ot, könyvet, regényt EPUB, MOBI formátumban, PDF-t ingyenesen és regisztráció nélkül a honlapunkon. Honlapunk egy ingyenes blog, amely lehetővé teszi ingyenes pdf-könyvek, digitális könyv letöltését, minden pdf-könyvet ingyenesen. Általában ez a könyv 10,00 EUR-t fizetett. Itt ingyenesen letöltheti ezt a könyvet PDF formátumban anélkül, hogy többet kellene költenie. A Sebek és szavak – Traumakultúra, traumairodalom PDF letöltéséhez ingyenesen kattintson az alábbi letöltési linkre.

Könyv Összegzés Sebek és szavak – Traumakultúra, traumairodalom (pdf, epub és mobi)

Sebek és szavak – Traumakultúra, traumairodalom leírása

A trauma szót gyakran használjuk a hétköznapokban, de szinte sohasem az eredeti, pszichopatológiai értelmében. Hosszú utat tett meg ez a fogalom a sebészettől a pszichiátrián keresztül addig, hogy a kilencvenes évek közepétől külön irányzat legyen a trauma studies a kultúratudományokon belül. Legfontosabb felismerése, hogy létezik kollektív trauma is, melyet a fájdalom és a szenvedés egyéni tapasztalatai táplálnak. Nem mindegy viszont, hogy a traumát egyéni pszichés sérülésként, vagy az egész társadalmat átható kulturális folyamatként értjük-e: ez utóbbit ugyanis főként konkrét személyektől független médiumok közvetítik nekünk, és ezek munkájának eredményeként a kollektív identitás újraformálódhat, a kollektív emlékezet átalakulhat. Ez a könyv azt próbálja meg bizonyítani, hogy az individuális trauma és a kollektív/kulturális trauma között van még egy összekötő kapocs: a szépirodalom. Azért is különösen alkalmas erre a szerepre, mert számol a reprezentáció “lehetetlenségével”, és színre is tudja vinni ezt a dilemmát. Geoffrey Hartman ezt az antik mítosszal, Philoméla történetével világítja meg. A megerőszakolt és kitépett nyelvű lány egy köntösbe szőve tudja elmondani, mi történt vele – így a “traumairodalom” allegóriájának tekinthető, amely ugyanígy az elrabolt hang helyére áll, amikor a traumához egy “nyelv nélküli” nyelvet kell keresni.

Takács Miklós Hajdúnánáson született, 1976-ban. A Debreceni Egyetem Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének adjunktusa.
Megjelent kötetei: Ady, a korai Rilke és az “istenes vers” (Debreceni Egyetemi, 2011); Különös kontextusok – Tanulmányok a 20. századi magyar irodalom köréből (Savaria University Press, 2018).

Leave Your Comment