Népi építészet és népi kultúra a Kárpát-medencében

2019-08-20   |   by admin

A könyv tartalma:

Fucskár Ágnes - Népi építészet és népi kultúra a Kárpát-medencében

Letöltés Népi építészet és népi kultúra a Kárpát-medencében könyvet pdf, epub és mobi

Népi építészet és népi kultúra a Kárpát-medencében.pdf
Népi építészet és népi kultúra a Kárpát-medencében.epub
Népi építészet és népi kultúra a Kárpát-medencében.mobi


  • Kossuth Kiadó Zrt.
  • kultúrtörténet
  • 276 oldal
  • Kötés: keménytáblás, védőborítóval
  • ISBN: 9789630993135
  • Cikkszám: 1065539
  • Nyelv: magyar hu-HU
  • Kiadás éve:

A könyv részletei Népi építészet és népi kultúra a Kárpát-medencében

Töltse le az ingyenes PDF Népi építészet és népi kultúra a Kárpát-medencében fájlt. Töltsön le több ezer ebook-ot, könyvet, regényt EPUB, MOBI formátumban, PDF-t ingyenesen és regisztráció nélkül a honlapunkon. Honlapunk egy ingyenes blog, amely lehetővé teszi ingyenes pdf-könyvek, digitális könyv letöltését, minden pdf-könyvet ingyenesen. Általában ez a könyv 10,00 EUR-t fizetett. Itt ingyenesen letöltheti ezt a könyvet PDF formátumban anélkül, hogy többet kellene költenie. A Népi építészet és népi kultúra a Kárpát-medencében PDF letöltéséhez ingyenesen kattintson az alábbi letöltési linkre.

Könyv Összegzés Népi építészet és népi kultúra a Kárpát-medencében (pdf, epub és mobi)

Népi építészet és népi kultúra a Kárpát-medencében leírása

A Kárpát-medence népi építészete és népi kultúrája – hagyományos öltözéke, életmódja, szokásrendje – olyan összetett, annyira gazdag és sokszínű, hogy azt egy ilyen terjedelmű képes albumban lehetetlen teljes egészében megjeleníteni. Ezért a Kárpát-medence nagy tájegységeit végigjárva azt mutatjuk meg, ami ránk a legnagyobb benyomást tette, remélve, hogy mindez az Olvasó érdeklődésére is számot tart. A népi építészet fogalma alá tartoznak többek között a földművelő és állattenyésztő parasztság, a kézművesek, a kisnemesség lakóházai és gazdasági épületei, a szőlőfeldolgozó és bortárolóépítmények, a falusi iskolák, a pásztorházak és csőszkunyhók, a fogadók, a csárdák, valamint a népművészet formavilágát tükröző egyházi építmények. Hogy miből és miként építkeztek egykor, azt nagymértékben befolyásolták a természeti, földrajzi adottságok, de számított az is, hogy a hajlék építtetője milyen társadalmi réteghez tartozott. A XIX. században nagy változáson ment keresztül a népi építkezés, mert a nádfedél helyett teret nyert a cseréppel fedett héjazat, a falakat egyre többször emelték téglából, és a házak belső elrendezése is igazodott az újabb, megnövekedett igényekhez.

A múlt század közepétől a hagyományos értékeket hordozó régi házak nagy része eltűnt a falvakból, helyüket átvették a sátortetős kockaházak. Ami maradt belőlük, azokat lelkes helyiek megmentették és tájházzáalakították, így napjainkban már csak szabadtéri néprajzi múzeumokban láthatunk eredeti népi építményeket. Magyarország és szomszédaink skanzenjeiben bepillantást kaphatunk egy adott néprajzi terület falvainak hangulatába, és az eredeti népi bútorokkal berendezett épületek révén megismerhetjük az akkor élt emberek lakáskultúráját is. Felfedezőutunkat a Dunántúlon kezdjük, majd a Felvidéken áthaladva Kárpátaljára utazunk, innen Máramaroson keresztül Erdély nagyobb tájegységeit látogatjuk meg.

Leave Your Comment