Központosítás és piaci reform

2019-08-13   |   by admin

A könyv tartalma:

Kornai János - Központosítás és piaci reform

Letöltés Központosítás és piaci reform könyvet pdf, epub és mobi

Központosítás és piaci reform.pdf
Központosítás és piaci reform.epub
Központosítás és piaci reform.mobi


  • Pesti Kalligram Kft.
  • Gazdasági, közéleti, politikai
  • 742 oldal
  • Kötés: puhatáblás ragasztott
  • ISBN: 9788081016967
  • Cikkszám: 1026231
  • Nyelv: magyar hu-HU
  • Kiadás éve:

A könyv részletei Központosítás és piaci reform

Töltse le az ingyenes PDF Központosítás és piaci reform fájlt. Töltsön le több ezer ebook-ot, könyvet, regényt EPUB, MOBI formátumban, PDF-t ingyenesen és regisztráció nélkül a honlapunkon. Honlapunk egy ingyenes blog, amely lehetővé teszi ingyenes pdf-könyvek, digitális könyv letöltését, minden pdf-könyvet ingyenesen. Általában ez a könyv 10,00 EUR-t fizetett. Itt ingyenesen letöltheti ezt a könyvet PDF formátumban anélkül, hogy többet kellene költenie. A Központosítás és piaci reform PDF letöltéséhez ingyenesen kattintson az alábbi letöltési linkre.

Könyv Összegzés Központosítás és piaci reform (pdf, epub és mobi)

Központosítás és piaci reform leírása

A kötet első része azokat az írásokat gyűjti egybe, amelyek a magyar tapasztalatok fényében tekintenek a szocialista gazdaság működésére. Teljes egészében újraközli Kornai János első – az 1956-os forradalom előtt született – könyvét, “A gazdasági vezetés túlzott központosítását”, amely a forradalom után jelent meg először magyarul, majd angolul is, és amely egy csapásra megteremtette a szerző hírnevét itthon és határainkon túl. Évtizedeken át folyt a vita a szocialista gazdaság reformjáról. Lehet-e hatékonyabbá és emberségesebbé tenni a tervgazdaságot – miközben megmaradnának a szocialista rendszer alapvető politikai fundamentumai? Hol vannak a reform határai? A kötet közli azokat az írásokat, amelyekben Kornai János elemezte a magyar reformfolyamatot, összevetette a reformerek vízióit, reményeit és a “piaci szocializmus” elméleteit a valósággal, és arra a következtetésre jutott, hogy a rendszer alapproblémái nem oldhatók meg a rendszeren belül. A reformvita 1989-1990-ben lezárult; a szerzőnek a rendszerváltással kapcsolatos írásai a sorozat későbbi köteteiben jelennek majd meg.
A kötet második részének írásai elméleti síkon elemzik az alternatív gazdasági mechanizmusokat. Néhány példa az itt tárgyalt kérdésekre: centralizáció és decentralizáció, információ és ösztönzés, ár- és nem ár jellegű jelzések, tulajdonviszonyok és koordinációs mechanizmusok, továbbá a “szocializmus” fogalmának alternatív definíciói.
A Bevezetőben a szerző mai szemmel tekint vissza korábbi műveire, és írásról írásra haladva emeli ki az időszerű következtetéseket. Az aktualitást igazolja az is, hogy a magyar tapasztalattal foglalkozó első rész végére, mintegy “utóhangként” szinte idekívánkozott a “Központosítás és kapitalista piacgazdaság” című tanulmány, amely 2012-ben jelent meg.

Leave Your Comment