Göncz Árpád

2019-02-21   |   by admin

A könyv tartalma:

Kim Dae Soon - Göncz Árpád

Letöltés Göncz Árpád könyvet pdf, epub és mobi

Göncz Árpád.pdf
Göncz Árpád.epub
Göncz Árpád.mobi


  • Scolar Kiadó Kft.
  • Életrajz
  • 328 oldal
  • Kötés: keménytáblás, védőborítóval
  • ISBN: 9789632443485
  • Cikkszám: 1035905
  • Nyelv: magyar hu-HU
  • Kiadás éve:
  • Méret: 153 x 233

A könyv részletei Göncz Árpád

Töltse le az ingyenes PDF Göncz Árpád fájlt. Töltsön le több ezer ebook-ot, könyvet, regényt EPUB, MOBI formátumban, PDF-t ingyenesen és regisztráció nélkül a honlapunkon. Honlapunk egy ingyenes blog, amely lehetővé teszi ingyenes pdf-könyvek, digitális könyv letöltését, minden pdf-könyvet ingyenesen. Általában ez a könyv 10,00 EUR-t fizetett. Itt ingyenesen letöltheti ezt a könyvet PDF formátumban anélkül, hogy többet kellene költenie. A Göncz Árpád PDF letöltéséhez ingyenesen kattintson az alábbi letöltési linkre.

Könyv Összegzés Göncz Árpád (pdf, epub és mobi)

Göncz Árpád leírása

Göncz Árpád életútja, politikai nézeteinek fejlő˜dése a magyar demokrácia születésének története is. A rendszerváltás utáni első˜ köztársasági elnökrő˜l mind ez idáig nem jelent meg sem magyar, sem angol nyelvű életrajz. A kelet-közép-európai történelmet kiválóan ismerő˜ dél-koreai professzor munkája e hiányt pótolja.

A kötet alapos tárgyi tudással, a témában való példátlan jártassággal és nem utolsósorban az idegen objektivitásával mutatja be Göncz árpád életútját. Teszi ezt úgy, hogy a korszak történelmi, politikai és társadalmi problémáinak összefüggésében rajzolja meg e különleges életrajzot. Ismerteti, milyen fejlő˜désen mentek keresztül Göncz politikai nézetei, s ezek mennyiben határozták meg köztársasági elnöki munkásságát, fontosabb döntéseit.

…tíz esztendő˜vel ezelő˜tt ruházta rám az Országgyűlés a Köztársaság elnökségének – a nép első˜ szolgájának – tisztét… Az alkotmány pontosan megszabta a tisztség jellegét és betöltő˜jének feladatát: „A köztársasági elnök kifejezi a nemzet egységét, s ő˜rködik az államszervezet demokratikus működése fölött.”

Kifejez és ő˜rködik. Ez nem hatalmi jogosítvány… Szolgálatának hitelét csak a szavai, azok meggyő˜ző˜ ereje, igazságtartalma támasztja alá. Ha e szavak az ország népének – a nép többségének: gazdagnak-szegénynek, tanultnak-tanulatlannak – vágyait, aggályait fejezik ki.

Ha igen, a Köztársaság elnöke akár az ország élő˜ lelkiismerete, népének szószólója is lehet.

Aki ebben a minő˜ségben magának a népnek felelő˜s. Erkölcsi értelemben.

A békességszerzésre – nekem – egyetlen eszközöm volt: az emberi szó. Lehet, hogy tévedtem. Nem is egyszer. Lehet, hogy kimondtam, amit nem kellett volna. Lehet, hogy hallgattam, amikor szólnom kellett volna. De a csönd néha a szónál is messzebbre hangzik.

Négy kormánnyal dolgoztam együtt. Egyikükkel sem értettem mindenben egyet. De jó szándékukban nincs jogom és okom kételkedni… Eredményeikért elismeréssel tartozom mind a négynek. Az országnak meg tisztelettel jövő˜be tekintő˜ kitartásáért. S hálával hazánk valamennyi polgárának, határainkon túl élő˜ magyar testvéreimnek erő˜t adó és iránymutató szeretetükért. Végezetül: hadd mondjam ki azt az egyetlen mondatot, amit Isten segítségével közösen végzett tízévi munkánk utolsó napján joggal és okkal mondhatok: KÖSZÖNÖM, MAGYARORSZÁG!

(Részlet Göncz árpád elnöksége végén mondott beszédébő˜l)

Leave Your Comment