A mártírium homályából – Sibe ősök és hősök a kínai nemzetépítés oltárán

2019-08-01   |   by admin

A könyv tartalma:

Sárközi Ildikó Gyöngyvér - A mártírium homályából – Sibe ősök és hősök a kínai nemzetépítés oltárán

Letöltés A mártírium homályából – Sibe ősök és hősök a kínai nemzetépítés oltárán könyvet pdf, epub és mobi

A mártírium homályából – Sibe ősök és hősök a kínai nemzetépítés oltárán.pdf
A mártírium homályából – Sibe ősök és hősök a kínai nemzetépítés oltárán.epub
A mártírium homályából – Sibe ősök és hősök a kínai nemzetépítés oltárán.mobi


A könyv részletei A mártírium homályából – Sibe ősök és hősök a kínai nemzetépítés oltárán

Töltse le az ingyenes PDF A mártírium homályából – Sibe ősök és hősök a kínai nemzetépítés oltárán fájlt. Töltsön le több ezer ebook-ot, könyvet, regényt EPUB, MOBI formátumban, PDF-t ingyenesen és regisztráció nélkül a honlapunkon. Honlapunk egy ingyenes blog, amely lehetővé teszi ingyenes pdf-könyvek, digitális könyv letöltését, minden pdf-könyvet ingyenesen. Általában ez a könyv 10,00 EUR-t fizetett. Itt ingyenesen letöltheti ezt a könyvet PDF formátumban anélkül, hogy többet kellene költenie. A A mártírium homályából – Sibe ősök és hősök a kínai nemzetépítés oltárán PDF letöltéséhez ingyenesen kattintson az alábbi letöltési linkre.

Könyv Összegzés A mártírium homályából – Sibe ősök és hősök a kínai nemzetépítés oltárán (pdf, epub és mobi)

A mártírium homályából – Sibe ősök és hősök a kínai nemzetépítés oltárán leírása

A kötet középpontjában egy kevéssé ismert kínai etnikum, a sibék állnak. Szerzője feltehetően az egyetlen olyan kutató, aki velük együtt élve, hosszú időtartamú néprajzi terepmunkát végzett közöttük. Ennek az eredetileg mandzsu nyelvet beszélő etnikumnak a döntő többsége mindmáig az „őshazának” tekintett északkeleti tartományokban él elszórtan, de a Kína nyugati részén fekvő Xinjiang Ujgur Autonóm Területen belül ugyancsak nagyobb lélekszámú közösségeik vannak. Elszakadásukra 1764-ben, császári parancsra, a Nagy Nyugatra Telepítés néven ismertté vált esemény következményeként került sor. A mandzsu/sibe nyelvet és szokásaik jelentős részét mára csak az elzártan élő xinjiangi sibék őrizték meg. A két nagy csoport újbóli kapcsolatfelvételére a Kínai Kommunista Párt hatalomra jutása után (1949) került sor, majd a kínai nemzeti egység megteremtését célzó, a nemzeti történelem megírására irányuló program következtében megkezdődött a sibe identitás újrafogalmazása is. Ez az a folyamat, amelyet a szerző – ötvözve a sinológia, a történettudomány és a kulturális antropológia módszertanát – az 1950- es évektől egészen napjainkig követ nyomon. Célja, hogy lépésről lépésre feltárja az olvasó előtt: a Nagy Nyugatra Telepítés hogyan vált történelemből mítosszá, a sibe nemzeti identitástudat egy olyan értelmezését hívva életre, amelyben a legfőbb identitásformáló erő mindmáig az ősökről őrzött tudás maradt.

SÁRKÖZI ILDIKÓ GYÖNGYVÉR az MTA BTK Néprajztudományi Intézet Etnológiai Osztályának tudományos munkatársa. Egyetemi tanulmányait A Tan Kapuja Buddhista Főiskolán végezte kínai nyelvi szakirányon. Doktori (PhD) disszertációját a PTE IDI Néprajz–Kulturális Antropológia Program hallgatójaként védte meg. Az MTA Prémium posztdoktori kutatói program résztvevőjeként az „örökségesítés” folyamatát vizsgálja a mai Kínában. Kutatásai középpontjában a kínai sibék állnak; több éven keresztül tartó terepmunkáit a Belső-Mongol Autonóm Területen, Heilongjiang, Jilin és Liaoning tartományokban, illetve a Xinjiang Ujgur Autonóm Területen folytatta

Leave Your Comment