A felvidéki bányavárosok középkori templomai

2019-05-20   |   by admin

A könyv tartalma:

Görföl Jenő - A felvidéki bányavárosok középkori templomai

Letöltés A felvidéki bányavárosok középkori templomai könyvet pdf, epub és mobi

A felvidéki bányavárosok középkori templomai.pdf
A felvidéki bányavárosok középkori templomai.epub
A felvidéki bányavárosok középkori templomai.mobi


  • Nap kiadó
  • kultúrtörténet
  • 143 oldal
  • Kötés: keménytáblás
  • ISBN: 9788081040740
  • Cikkszám: 1070745
  • Nyelv: magyar hu-HU
  • Kiadás éve:

A könyv részletei A felvidéki bányavárosok középkori templomai

Töltse le az ingyenes PDF A felvidéki bányavárosok középkori templomai fájlt. Töltsön le több ezer ebook-ot, könyvet, regényt EPUB, MOBI formátumban, PDF-t ingyenesen és regisztráció nélkül a honlapunkon. Honlapunk egy ingyenes blog, amely lehetővé teszi ingyenes pdf-könyvek, digitális könyv letöltését, minden pdf-könyvet ingyenesen. Általában ez a könyv 10,00 EUR-t fizetett. Itt ingyenesen letöltheti ezt a könyvet PDF formátumban anélkül, hogy többet kellene költenie. A A felvidéki bányavárosok középkori templomai PDF letöltéséhez ingyenesen kattintson az alábbi letöltési linkre.

Könyv Összegzés A felvidéki bányavárosok középkori templomai (pdf, epub és mobi)

A felvidéki bányavárosok középkori templomai leírása

A Felvidék tele van csodálatos műemlékekkel, építményekkel, templomokkal. Utóbbiak egy része az Árpád-házi királyok uralkodása alatt épült, ezek múltunk olyan emlékei, amelyeket bárki felkereshet, megtekinthet. A felvidéki bányavárosokban is több olyan emlék van, amely a magyar középkorból maradt ránk.

Ebből a csodálatos kivitelezésű albumból az is kiderül, hogy a városok kialakulása Magyarországon, így a Felvidéken is a középkorban kezdődött, amelyek a királyi és püspöki várak alatt létesült településekből jöttek létre. II. András bányaművelés céljából thüringiai telepeseket hívott az országba, IV. Béla a tatárjárás után érkező hospeseknek több helyen városi kiváltságokat adott, a felvidéki városok közül Selmecbánya 1245-ben, Besztercebánya 1255-ben, Gölnicbánya 1246-ban, Igló 1271-ben kapott városi kiváltságokat. A bányászat és a bányavárosok fejlődése az Anjou-házi uralkodók idején élte virágkorát. Károly Róbert és Nagy Lajos uralkodása alatt több városi kiváltságot élvező település polgársága bányaművelési monopóliumot kapott, aminek köszönhetően csak a királynak fizettek adót. Szabad királyi bányavárossá vált Selmecbánya, Besztercebánya, Körmöcbánya, Bakabánya, Újbánya, Libetbánya és a Selmecbányából kivált Bélabánya. Úgynevezett szabadalmazott királyi bányaváros lett Nagy Lajos idejében Igló, Mátyás alatt Gölnicbánya és Szomolnok. Földesúri függésben lévő bányaváros lett Rozsnyó és Csetnek. Ezeknek a városoknak a középkorban megépültek a templomai is. A Szent Katalin-templom az egyik legszebb középkori emlék – amely Selmecbányán tekinthető meg napjainkban is.

Leave Your Comment